Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Vardagsmat med max tre ingredienser

nisseedwall  |  Publicerad 2018-01-03 19:52  |  Lästid: 4 minuter

 

Jag fick en förfrågan om tips på vardagsmat med endast tre ingredienser. Här kommer därför 5 vardagsrätter bestående av max tre ingredienser som räcker till en vecka (vardagarna).

Lovet är slut. Nu är det vardag igen. Slut med julskinka, ostron, råbiff och cheeseburgarluncher med andra ord. Dags att ställa sig vid spisen och hosta fram maten som at the end of the day keeps us going. VARDAGSMATEN!

Hej då…

Men. Det kan ju vara meckigt att laga mat som är alltför komplicerad samtidigt som de yngre familjemedlemmarna bråkar, skriker och  använder sökorden ”sparkar” och ”slåss” på Youtube. Därför har jag begränsat det till rätter som har max tre ingredienser. Jag räknar inte kryddor som ingredienser. Nån jävla måtta får det vara. (Det du måste ha hemma förutom huvudingredienserna i varje rätt är: fiskbuljong, grönsaksbuljong, senap, ketchup, salt, peppar och mjöl)

(Alla recept räcker till 4 pers, det blir ofta över. OBS! Köp påsar med sköljd salladsblandning och häll på lite vinäger, olivolja plus salt och peppar och servera till rätterna.)

Ok. då kör vi:

 

Måndag: Lax i ugn och pressad potatis

Ingredienser: Lax, grädde, potatis

Jag ska inte försöka lura någon.

Falukorv.

Både havets och jordens dito kommer dominera listan.

Men nu handlar det alltså om havets falukorv.

Först: Sätt ugnen på 225 grader. Sen: Börja koka potatis. Sen: Koka upp 5 dl grädde med en fiskbuljongtärning. Sen: Lägg ca 4×125 gram lax i en ugnsform, salta dem och häll över grädden. Ställ in i ugnen. Ta ut när lax är ca 42-43 grader. Pressa potatisen

KLART.

 

Tisdag: Korv stroganoff med ris

Ingredienser: Falukorv, grädde, ris

Landets falukorv – den så kallade falukorven har många användningsområden. Man kan till exempel göra Korv stroganoff av den.

Först: Börja koka ris (tips om man inte har induktion: sätt en platta på tvåan och en på sexan (max alltså), koka upp riset på sexan och flytta sen direkt över den till tvåan.) Sen: (när riset kokar alltså) Skär korven i stavar och stek på den lite lätt, ha på 5 dl grädde, 2-3 msk tomatpuré. Koka upp, sänk värmen till lågt. smaka av med salt och peppar. Ät när riset är klart.

KLART!

 

Onsdag: Falukorv i ugn med potatis

Ingredienser: Falukorv och potatis

Förutom korv stroganoff kan man göra falukorv av falukorven. Det är som ni förstår väldigt enkelt:

Först: sätt ugnen på 200 grader Sen: börja koka potatis. Sen: skär ett snitt längs med hela korvens översida (inte hela vägen igenom, men bra nära, spruta in ketchup och senap i snittet. Lägg på skivad ost. Lägg den i en ugnsform och ta ut efter ca 20 min.

KLART!

(FUSK! Här kan den vara gott att skiva lite lök och äpple och ha i snittet också, men det beror ju på hur mycket tid man har…)

 

Inte idag är jag rädd…

 

Torsdag: Potatis- och purjolökssoppa

Ingredienser: Potatis och purjo

Ska jag dra nåt krystat skämt om att purjon är grönsakens falukorv så borde jag ju göra det nu. Men palla.

Köp potatis som är tvättad så slipper du skala (all potatis är ju det typ nuförtiden iaf.). Det räcker med 4-5 st. Skär varje potatis i fyra bitar. Skär sedan bort den yttersta blasten på purjon och skär ett snitt i den (på samma sätt som genom falukorven i falukorv i ugn-receptet). Spola sedan kallt vatten i hela snittet och bläddra lite så att all jord försvinner. Skär sedan purjon i bitar som är 0,5cm breda.

Fräs sen potatis och purjo. När purjon blivit sladdrig häller du 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Koka tills potatisen är klar (15 min ca). Smaka av med salt och peppar och häll på nån matsked (eller två) grädde.

HÄR STÅR DU INFÖR ETT VAL!

Antingen serverar du soppan som den är med hela bitar purjo och potatis

ELLER!

Så mixar du alltihop med en stavmixer.

Det kan (KAN!) vara gott att ha lite curry i soppan när man har den på tallriken.

KLART!

 

Fredag: Fläskpannkaka

Ingredienser: ägg, bacon, mjölk (Mjöl förutsätter jag alltså att du har hemma. Men inte mjölk. Weird.)

Okej, jag fattar att man inte käkar fläskpannkaka så ofta på fredagarna men förstör inte det här nu.

Först: Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in en tom ugnsform, med hyfsat höga kanter (inte en plåt), det blir godare om pannkakan är hög. Om baconen är fryst så kan du skära den i 0,5 cm stora bitar och lägga i formen.

Sen: Vispa ihop 4 ägg och 8dl mjölk. Sen: klicka i tre matskedar smör i formen i ugnen (nu kan du även lägga i baconen om den var tinad). Sen: Vispa ner 4 dl mjöl, 1 msk socker och 2tsk salt i smeten. Sen häller du allt i ugnsformen och ställer in den i ugnen, efter typ 30 min är den klar (kolla med en potatissticka, blir den kladdig – ej klar).

KLART!

Nu är det helg och du kan få äta sån här knepmat.

 

Så! Det var det! Om DU vill tipsa om flera smarta vardagsrätter kan du maila dem till nisse.edwall@gmail.com så publicerar jag dem här på bloggen nångång framgent.

SMAKLIG SPIS!

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-01-03 20:59