Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Två exempel på hur bra vi pappor är nuförtiden

nisseedwall  |  Publicerad 2017-11-02 07:53  |  Lästid: 2 minuter

 

Ibland känner man sig ju lite otillräcklig som pappa. Man ifrågasätter sig själv. Man tycker inte att man gör ett så bra jobb som man borde.

Eller alltså. Jag känner så alla fall.

So sue me…

Till skillnad från mammor så kan vi pappor som tur är gå till historieböckerna och konstatera att hur dålig man än må känna sig så var våra företrädare helt jävla värdelösa. Inte så att de var medvetet elaka: söp, slogs osv. Nej, de vara bara helt jävla clueless.

Jag brukar samla på mig lite anekdoter där det med all tänkbar tydlighet framgår hur mycket bättre vi är nuförtiden. Här kommer två stycken:

1. Evert Taube

Evert Taube var borta jämnt och lät Astri sköta hus och hem. Men det stannade inte där. När han 1935 spenderade sommaren i Italien för att typ promenera barfota med linnekostym på en strand och sitta och dricka Grappa i skuggan på ett litet pittoreskt torg fick han ett hjärtskärande brev från sin dotter fyllt av en dotters längtan efter sin far. Vad gjorde han då? Jo, han tonsatte det såklart (”Brevet från Lillan”, ni vet: ”Pappa kom hem, för vi längtar efter dej, etc…”) och fick givetvis en megahit.

Så kan man ju också profitera på sin egen värdelöshet.

2. Carl Gustaf Lindstedt

Ett annat tidstypiskt exempel är hur Carl Gustaf Lindstedt rockade pappamanteln. Denna anekdot hörde jag återberättas av sonen Pierre Lindstedt när Carl Gustaf var huvudperson i Här är ditt liv, 1980 (var annars?) och Pierre fick frågan om hur Carl Gustaf var som pappa.

Carl Gustaf jobbade givetvis jämnt, berättade Pierre. Ibland kom han dock hem en sväng på lördagarna och lekte kurragömma med barnen och deras kompisar. Kurragömmaleken gick ut på att Carl Gustaf lekte en stund och sedan bestämde att alla barnen skulle leta efter honom i stället. Barnen fick sedan leta efter honom och när kompisarna efter 1,5 timmes letande utan resultat tröttnat och gått hem berättade barnens mor att pappa gått och lagt sig för över en timme sedan.

Så vill man ju bli ihågkommen när barnen ska summera sin barndom.

Klicka på bilden för att komma till avsnittet. Anekdoten jag pratar om kommer efter ca 1 timme och 9 minuter. Men kolla på hela istället. Kanon!

Detta kan ni tänka på nästa gång ni känner er värdelösa bara för att ni håller på att somna när er ene son vill att ni ska vara med när han parkerar bilar i sitt garage. Det funkar också utmärkt att rekapitulera ovan beskrivna anekdoter när ni känner för att mörda bara för att er andre son för fjortonde gången den senaste timmen vill visa YTTERLIGARE ETT 13 MINUTER LÅNGT JÄVLA KLIPP MED NÅN 10-ÅRIG KILLE FRÅN ÖREBRO SOM SKA ÖPPNA PAKET MED POKÉMONBILDER…

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar