Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Så undviker du att bli en helgdåre – hela listan!

nisseedwall  |  Publicerad 2018-04-28 10:46  |  Lästid: 3 minuter

 

 

När jag, en lördagsförmiddag för några år sen, kastade en Magnum Classic på insidan av vindrutan på vår bil efter att Li valt fel avfart i en rondell förstod jag att jag förvandlats till en HELGDÅRE.

En helgdåre är inget man vill vara – och inget du heller behöver bli. Jag har nu klurat på det här i fem år och kommit fram till följande och om du följer mina råd så slipper du:

Så undviker du att bli en helgdåre – hela listan!

 

1. Dra direkt

Vaknar du på lördagsmorgonen och känner att hela familjen är i vägen för ditt helgmys. Guess what – det är inte sant. Det är du som står i vägen för ditt helgmys. Ta en promenad på en timme innan du käkar frukost. När du kommer tillbaka kommer känslan vara en helt annan och du kan gå vidare med helgen.

 

2. Torsdagsmodellen

Det går ju inte att slappna av om hemmet är en soptipp. Och det går ju inte heller att slappna av om man vet att det är upp till en själv att se till att hemmet inte är en soptipp. Hur ska man då kunna ha en mysig långfrukost innan man städat? Och hur ska ens familj kunna njuta av lugnet om den galna pappan far fram som en mindre karibisk storm med dammsugare och badrumsspray i högsta hugg? Lösningen är enkel: städa på torsdagskvällarna i stället. Nu kan du i lugn och ro dricka en kopp kaffe och spegla dig i vardagsrumsgolvet i stället för att skura detsamma på lördagsmorgonen.

 

3. En timme i taget

En helg är ca 48 h. Sjuk mycket tid att fylla. Men om man delar upp helgen i enheter om en timme blir allt mycket lättare. Den här timmen ligger vi på mattan i vardagsrummet och käkar popcorn. Nästa timme ägnar vi åt att städa upp det. Typ.

 

4. Lördagsdijon och söndagssylt

En mysig frukost uppfinner inte sig själv och fantasin tryter alltid när man är under press. Därför: Gör en Standardiserad frukostmeny för helgbruk™. Hemma hos oss är det Croque Monsieur på lördagsmorgnarna och pannkakor på söndagen. Gott? Gott!

 

5. Varannan vatten

Redan Platon snackade om hur menligt bakfylla inverkade på helgmyset och han hade rätt. Drick därför inte mer än tre enheter på helgkvällarna. (Det eventuella krökandet får du sköta i veckorna när du ändå bara ska sitta på jobbet och stirra.)

 

6. Lars Kepler < Sonja Åkesson

Undvik att tänka på helgen som instagrambild eller att den ska platsa i Svenskans helgbilaga. Se då hellre på  din helg som en dikt av Sonja Åkesson, typ:

Lillan snusar i skönan säng
Katten klöser på grönan äng

Grannfrun sitter i fönstret och syr
Mamma är bakfull och ute och spyr

Pappa tog kärran och rattade bort
Flickor finns många och livet är kort

Mormor ligger i cancer och dör
Vinden sjunger härutanför

Då blir man liksom inte besviken om det regnar och barnen sitter tre timmar i sträck med Jockiboi och en färgglad Spindelman som enda sällskap samtidigt som fönstren inte blivit tvättade den här helgen heller.

 

7. Undvik makarongråt

Se till att ha en grej inbokad hyfsat tidigt på lördagsförmiddagen. En sväng till badhuset innan lunch kan innebära att du fyller rymden med porlande skratt i stället för att dränka lunchmakaronerna med desperata tårar.

Det var det. Håll ut! Snart är det måndag igen!!

(Vill du förresten ha lite tips på kul helgaktiviteter föreslår jag ett klick här så får du ta del av ”8 grymma helgtips för dig med barn”.)

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-04-28 10:47