Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Så HÄR klär du dig för att slippa frysa

nisseedwall  |  Publicerad 2018-09-18 13:36  |  Lästid: 3 minuter

 

Knud är på gång. Stormen alltså. Ni fattar vad det innebär? Hösten är här.

Under mina år som förälder har jag märkt att det finns en del vuxna som fortfarande lever kvar i högstadiet. Ni vet när man gärna ville frysa så mycket som möjligt på vintern för att det var coolt.

Coolt på så många sätt.

Jag tycker att det här är det töntigaste som finns.

 

Jag vill därför slå ett slag för de helt normala kläderna att sätta på sig när man är ute och det är kallt.

Och vad innebär då det?

Det är rätt enkelt. Det fick jag lära mig i lumpen.

I lumpen vet de.

Det handlar om fyra lager.

De fyra lagren:

Underkläder

Förstärkningsplagg

Skalplagg

Värmejacka

1. Underkläder:

Viktigt här är att man undviker bomull. Ylle eller syntet är det som gäller. Bomull blir nämligen blött och kallt. Ylle fortsätter värma trots väta och syntet transporterar bort vätskan snabbt. Jag brukar köra syntetkallingar och sen långkalsonger och tight tröja i nåt slags syntet.

2. Förstärkningsplagg.

Jag brukar strunta i byxor här men vissa gillar att ha ett par extra fleecebrallor ovanpå långkallingarna. Jag kan ibland sätta på mig ett par shorts i syntetmaterial om jag är rädd för att frysa om rumpan (i liftar och annat). På överkroppen har jag en ylletröja med dragkedja (samma modell som hör till M90-uniformen) men det funkar även med en fleecetröja. Viktigaste är att den går att öppna och stänga så man kan vädra om man blir varm.

3. Skalet

Om man läser på nätet kan man få känslan av att man ska ha en massa olika ytterplagg för olika aktiviteter. Ett ställ för regn, ett för slalom, ett för längdskidåkning osv. Så tänker inte jag. Jag har ett ställ som jag använder till allting. Huvudsaken är att det är vattentätt och att det andas ordentligt.

 4. Värmejacka.

Det viktigaste när man är ute när det är kallt är i korthet att man inte ska bli för varm och inte heller för kall. Blir man för varm vid ansträngning så blir man snabbt kall när man slutar anstränga sig. Därför kan man tänka att det är helt ok att huttra lite innan man kommer i gång med det ansträngande. När man sedan slutar röra sig är det dock viktigt att man har någon slags värmejacka att ta på sig. En lite större dunjacka är perfekt.

Våga slippa frysa!

 

På förekommen anledning: Eftersom inget är svart eller vitt vill jag slutligen förtydliga att det här inte innebär att man får gå in på Naturkompaniet och köpa nåt slags vildmarksset för 150 000 som funkar i rymden och som man sen tar på sig när man är ute i Vasaparken en kvart på lördagsfeftermiddagen och gungar lilla Ture, 1,5. 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-09-21 10:47