Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Så blir du ett pappaproffs i 10 steg

nisseedwall  |  Publicerad 2018-03-20 14:27  |  Lästid: 3 minuter

 

Går du och funderar på att bli pappa? Bra idé. Det är asroligt. Men, det finns en del grejer att tänka på om du vill ha så roligt som möjligt och bli ett riktigt pappaproffs.

Så blir du ett pappaproffs i 10 steg

 

1. Sjabbla inte bort första året.

Många pappor jag pratat med säger oftast att de inte tyckte det var så kul första året. Mitt svar är att man inte har roligare än man gör sig.  Sitt ner med den där lilla geleklumpen till unge, titta den i ögonen, inse att det här bara kommer hända en gång i livet med den där lilla plutten och känn livet pulsera.

Nu går han i tvåan och frågar vad porr är…

2. Använd bärsjal/bärsele

De flesta mammor ammar och får en (oftast) extremt mysig stund med bebisen i samband med detta. Det kan du också få om du pular ned bebisen i en bärsjal/bärsele när han eller hon är ledig från tutten.

3. Ta varannan läggning.

Försök att lägga varannan kväll så fort barnet får mer regelbundna sovvanor. Det är sällan jag fått så mycket gos och härliga pratstunder under dagen som jag fått vid läggning.

4. Välj kvantitetstid framför kvalitetstid

Jag är övertygad att man får en härligare relation med sitt barn om man kör enligt principen: ”Hellre tio timmar ute på gården än 1,5 timme på bion”.

5. Men strunta nu inte i kvalitetstiden!

Se till att hitta på egna grejer med ditt barn, bara du och hen liksom. Ett tips: Ta bussen till en tågstation, åk några stationer, ta bussen hem igen. Sjukt kul.

Han tycker det är kul, han försöker bara verka lite mondän och blasé.

6. Undvik onödiga konflikter

När Jojo vill gå till förskolan i pyjamas och med en tunn bombarjacka och absolut inte vill ha mössa eller vantar på sig trots att det är 9 minus ute så ställer inte jag till med en scen. 10 gånger av 10 börjar han nämligen frysa när vi kommer ut och jag kan klä på honom lite olika grejer där.

Annat var det med Manne. Då kämpade jag. ”Pyrrhussegrar jag minns”, kallar jag den tiden.

7. Ta ditt barn på allvar.

När barnet exempelvis frågar vad som händer när man dör, varför Michael Jackson knarkade, om Gud finns eller varför Z.E rappar om att ”paketera och väga” behöver du inte kunna svaret, det viktigaste är att du lyssnar och bekräftar att det här är knepiga grejer. För det är det ju.

8. Ta pappapauser

Exakt lika viktigt som det är att vara en närvarande förälder är det att ibland tillåta sig själv att var en extremt frånvarande förälder. Jag gillar att åka ut i skogen och sätta mig i en stuga med nån kompis och bli full. Men där gör du ju som du vill…

Självutlösare – check. Skål!

9. Ha kul

Det tråkigaste jag vet är att leka med bilar, däremot tycker jag det är kul att bygga med klossar och Lego därför brukar jag exempelvis bygga garage till min yngsta son när han vill leka med bilar.

10. Var pappaledig

Mina båda pappaledigheter (6 mån respektive 10 mån) gav mig enormt mycket. Helt plötsligt var det jag som hade koll på hur många blöjor det fanns i vagnen, var överdragsbyxorna låg eller exakt hur man lättast fick dem att somna efter lunchen.

Jag blev ett pappaproffs helt enkelt.

Det var det! Grattis! Nu är du ett pappaproffs!

Nu kanske du vill veta hur du undviker skilsmässa under småbarnsåren, klicka här i såna fall: 9 steg till att undvika skilsmässa under småbarnsåren

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-20 15:16