Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

PINGSTSPECIAL! Fem situationer där rätt kommunikation får äktenskapet att hålla

nisseedwall  |  Publicerad 2019-06-07 15:12  |  Lästid: 4 minuter

Det är pingst i helgen. Förr var ju det nån slags bröllopsbonanzahelg. Vet inte hur det är med den saken nuförtiden eftersom det inte är rött i kalendern på pingstdagen längre. Men ETT OCH ANNAT GIFTERMÅL går väl ändå av stapeln kan jag tänka. Att gifta sig är ju rätt enkelt. Kommer ihåg mitt eget bröllop för snart åtta år sen som igår. Inga svårigheter alls. Det var sen det kluriga började…

Busenkelt…

Det sägs att kommunikation är viktigt i en relation. Det är något som alla experter upprepar lika ofta som DJ Khaled oprovocerat säger sitt namn i de låtar han producerat. Men vad innebär det i praktiken? I en riktig relation liksom. Det här är ju såklart väldigt individuellt för alla, men jag tänkte här lista 5 exempel på konkreta situationer som jag stött på under de här åtta åren som äkta man där kommunikation visat sig vara a och ö. Ta det hur ni vill – som tips, inspiration eller kanske något som du och din nyblivne bättre hälft gemensamt kan ta avstånd från och diskutera er fram till nåt eget smart sätt att ”leva lyckliga livet ut” på.

Ok, då kör vi.

Fem situationer där rätt kommunikation får äktenskapet att hålla:

1. När du har ”dåliga dagar”

Ganska ofta har jag haft en bra dag. Ganska ofta har jag konstigt nog också haft en mindre bra dag. Märkligt det där. Om jag har haft en bra dag är det inte så mycket att tänka på. Bara att köra på liksom. Har jag däremot haft en mindre bra dag som så att säga inverkat menligt på mitt humör har jag några alternativ. 1. låtsas som ingenting och ta emot min kära hustru med ett leende när hon kommer hem. 2. Vara sur när hon kommer hem. 3. Skicka ett sms till henne innan hon kommer hem om att jag haft en dålig dag och sedan vara en sån good sport jag bara kan när hon kommer hem.

Gissa vilket alternativ som är bäst? Ett såklart. Men i mitt fall är det omöjligt. Jag kommer bara tjura ur pga kan inte bita ihop. Därför måste jag välja alternativ tre. Om hon får reda på att jag är på dåligt humör men sen ändå möts av en man som försöker så är MYCKET VUNNET. Det kan jag säga.

2. När det pratas jobb

Jag är rätt självupptagen. Jag zonade alltid ut när Li pratade om sitt jobb förut. Det hon sa fastnade liksom inte. Men jag märkte ju att hon blev irriterad och frustrerad över det här. Hon gav mig blickar liksom. NI FATTAR. Då bestämde jag mig för att verkligen anstränga mig för att hänga med. Jag började skriva ner vad folk heter och vilken funktion de har på hennes jobb. Det här har gjort att jag hänger med mkt bättre och som med allt annat man får kunskap om så blir det mer intressant. Nu är det spännande att höra om de olika turerna på hennes arbetsplats. (På förekommen anledning: Inte jättenödvändigt att berätta för sin partner att man har ett dokument om hennes arbetsplats. Det som man själv uppfattar som ett under av engagemang kan lätt uppfattas som bara raktigenom stört av ens partner….man kanske inte ens ska skriva det i en offentlig blogg när ja tänker efter…jaja…)

3. När det behövs massage

”Hur är det?” ”Ont i nacken?” ”Stel?” ”Fan vad jobbigt, stackars dig. det känns nog bättre imorn.” Lampan släcks. Min fru ber inte ofta om saker. Det här betyder inte att hon behöver saker mindre än jag som är mycket bättre på att be om dem. Därför är det min uppgift att fatta att hon vill att jag ska massera henne utan att hon ber om det. Kort sagt – du måste lära dig läsa mellan raderna och förstå vad som förmedlas utan att det förmedlats. Om du nu är gift med nån som inte alltid talar ur det så kallade skägget alltså.

4. När det torkats av ovanpå köksfläkten

Nåt som är fruktansvärt viktigt är att bibehålla en trevlig, peppig och uppmuntrande atmosfär hemmavid. Och – trust me – den skapas inte av sig själv. Märker du därför att det torkats ovanpå köksfläkten (du vet där det brukar vara så där kladdigt av fett och damm) så skall detta uppmärksammas och firas med FUCKING POMPA OCH STÅT! Har kakelfogen i badrummet som genom ett under plötsligt en dag blivit rengjord är även detta något som ska UPP PÅ BORDET! (Obs! Detta gäller så klart även vid dammsugning, duschning av barn, dukning, vikning av tvätt osv…). Inget skall tas för givet – allt ska berömmas! Det är NÄMLIGEN så OTROLIGT mycket trevligare än motsatsen.

5. När det inte handlats middagsmat trots att det har gåtts ärenden

Otroligt viktigt att upprepa högt vad den andre sagt när ni diskuterat något. Detta för att inga missförstånd ska uppstå. ”Du ska alltså gå några ärenden?” ”Innebär det även införskaffande av middagsmat?” Det här tillvägagångssättet är minst lika viktigt när det gäller det som i dagligt tal brukar kallas gräl. Innan du ifrågasätter din partner är det viktigt att du först upprepar vad partnern i fråga påstått. På så sätt undviks missförstånd och du får dessutom lite tid att lugna ner dig och nedsättande sårande invektiv kan i MÅNGT OCH MYCKET undvikas.

Vet inte hur mycket det här har hjälpt till. Men HELT ÄRLIGT. Bakom floskeln ”kommunikation är a och o” ligger det otroligt mycket sanning. Det viktigaste är att tänka efter på vad det innebär att kommunicera med varandra för just er. LYCKA TILL!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-06-07 15:12