Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Överlevnadsguide för pappalediga (OBS! Endast för nödsituationer!)

nisseedwall  |  Publicerad 2018-03-13 07:45  |  Lästid: 3 minuter

 

Det finns många tips för föräldralediga som cirkulerar ute på nätet (och annorstädes). De är jättebra och man kan med fördel läsa dessa och ta till sig det som står där. Men efter att ha varit pappaledig två gånger så vet jag att ibland skiter sig allting och det handlar inte längre om att vara ”ledig” utan det handlar om att överleva.

Det handlar om att klara av att ta ett steg till, att orka andas ytterligare ett andetag.

Det handlar om att inte lägga sig ner och dö.

Överlevnadsguide för pappalediga (OBS! Endast för nödsituationer!)

1. Håll dig upprätt.

Det finns fan inget deppigare än att hålla på och somna bredvid en ledsen bebis på golvet samtidigt som du försöker sjunga Var bor du lilla råtta. Det värsta du kan göra är därför att lägga dig bredvid en pigg bebis på golvet. Kroppen tror då nämligen att den ska få vila, men det ska den inte få – den ska nämligen underhålla en bebis. Inget annat. Du måste därför stå upp och bära bebisen. Det bästa är om du gör det i en bärsele, då kan du luta dig mot en vägg och samtidigt vagga lite lätt och mumla de där raderna om att spisa jazz och steka glass.

En sån dag…

2. Ta en dusch.

Även om din älskade lilla bebis skriker. Skit i det. Sätt hen i en babysitter i badrummet, ignorera gråten och duscha av dig. Du kommer att känna dig piggare efteråt och bebisen kommer få en bättre förälder. GARANTERAT.

3. Sätt på musik hemma.

Gör en spellista med paniklåtar. Det ska vara låtar som betyder något för dig som får dig att tänka på annat: Första kärleken, nån grym utekväll, sommarkvällar innan du fick barn eller dylikt. De här kommer smeka din själ och i korta stunder få dig att tänka på annat när du går runt i ditt hem och undrar hur fan du ska fixa den här jävla skitdagen.

Jag vet inte vilka låtar du lyssnade på när det var mellanstadiedisco men såna låtar är perfekta. Låtar som du liksom glömt att du kom ihåg och som gör att minnen du inte visste du hade ploppar upp. Det är så man dödar tid. 

4. Skit i teven.

Det värsta som finns är att råka börja kolla på något intressant men inte kunna kolla till slut eftersom din älskade lilla gullesnuttebebis behöver dig. Det är inget du behöver såna här dagar.

5. Gör nåt!

Ha bebisen i en bärsele eller motsvarande och gör saker hemma som inte kräver att du böjer dig alltför mycket. Lägg tvätten på köksbordet och vik den till exempel. Eller sortera lite i garderoberna. Färgkoordinera bokhyllan. Det är egentligen skit samma vad du gör. Gör nåt bara.

6. Sov!

Så fort bebisen har somnat ska du lägga dig i en säng och släcka lampan. Du ska absolut inte sätta dig med telefonen och kolla på 25 bilder på hur amerikanska kändisar såg ut när de gick på sin studentbal.

Alright, alright, alright…

7. Ta en promenad.

Även om du känner för att ligga och skrika så ska du sätta på dig dina ytterkläder ett i taget sedan ska du försiktigt klä på din bebis och lägga ner hen i vagnen alternativt placera hen i en bärsele och gå ut. Gå sedan ett förutbestämt varv där du aldrig är längre än 20 minuters promenad från hemmet. Såna här dagar behöver du inga längre utflykter.

8. Och så det här med kaffe…

Många tror att det handlar om att dricka mycket kaffe. Det är fel. Drick max två koppar på förmiddagen och lika många på eftermiddagen. Dricker du mer blir du bara stirrig, kallsvettig och skakig. OCH DET ÄR DU REDAN SÅ DET BEHÖVS INTE.

9. Flytta fram mållinjen.

Brukar din partner komma hem vid 18:00 bör du tänka att din isolering kommer brytas vid 19:00. Det finns nämligen en risk att varenda minut efter 18 som partnern inte dykt kommer skapa ett sår i er relation som aldrig kan läka. Trust me.

 

Kom igen nu! Du klarar det! Kom ihåg att sekunder blir minuter, blir timmar och helt plötsligt är det en ny dag och allt känns mycket bättre. 

 

PS. (HUR UNDVIKER MAN DÅ SÅNA HÄR DAGAR?)

Det är enkelt:

1. Inga tv-serier på kvällen (om du inte klarar av att kolla bara ett avsnitt och sen gå och lägga dig).

2. Ingen spänningslitteratur (bara litteratur som gör att du somnar efter en sida.)

3. Inte mer än två enheter alkohol på kvällen (två glas vin, två öl, två drinkar (fyror, är det sexor blir det bara en dessvärre.)

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-14 09:39