Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Nu stökar han inte alls längre

nisseedwall  |  Publicerad 2019-03-20 15:53  |  Lästid: 2 minuter

Läste DN:s ledare i måndags om att en stökig skola inte är en bra skola om man vill lära sig saker, läraren måste därför få rätt att tillrättavisa och avlägsna de som stökar. Typ.

Jag kommer ihåg när jag gick i högstadiet i Skogås (1,5 mil söder Stockholm.) Det är klart att det var svårt att lära sig saker när det var megastökigt och det är klart att jag påverkades av det stökiga och drogs med i det och på så sätt blev det som en ond spiral då jag i stället för att lära mig hur många riksdagsledamöter vi har i stället satt med en stökig klasskompis och försökte reda ut vilka Dogge rappade om när han rappade om tio idiiter i Skogås. Jag och min stökiga klasskompis lyckades luska ut kanske tre bombsäkra. Sen blev det klurigare…

Spola till 4:30 så kommer ni TYDLIGT höra hur han ger en shoutout till ”10 idiiter i Skogås”.

Nu kom jag av mig lite tror jag… Var var jag nånstans?

JO! Jag minns att jag hade särskild matte. (Hette det så?) Det var i alla fall en mattegrupp för de som hade lite lättare för sig. Där var det lugnare, läraren (kallades han Vaniljkrullet…?) spelade klassisk musik och vi LÄRDE oss grejer.


Matteproffs…

När jag sen började gymnasiet lärde jag mig först ingenting när jag gick Hotell- och restaurangprogrammet. När jag sen gick om första ring och började i en nystartad liten friskola med inriktning på Samhällsprogrammet lärde jag mig hur mycket som helst. Typ allt jag fortfarande kan.

Två saker som förenade min ”särskild matte-grupp” och friskolan:

1. Grymma lärare

2. I mattegruppen gick bara de som hade typ minst fyra i betyg och i friskolan var det typ 4,0 för att komma in (har fortfarande för små barn för att fatta vad det är för betygssystem idag. Men på den tiden var 5 max.)

På hotell- och restaurangprogrammet var det däremot typ 1,9 i snittbetyg för att komma in. Vad betyder det?

Jo, alla stökiga elever med dåliga betyg hade rensats bort på vägen både från gymnasieprogrammet och från min särskilda mattegrupp.

Åter till DN:s ledare där de alltså snackar om att det måste vara lugn i skolan och att stökiga måste bort för att man ska lära sig nåt.

Frågan är vad som händer med de stökiga? Vad blir de för människor när de kommer ut i samhället?

Min stökiga kompis från högstadiet är jättelugn nuförtiden, han stökar inte alls.

Han dog av en överdos innan han fyllt 20.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-03-20 15:55