Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Mitt favoritknark

nisseedwall  |  Publicerad 2018-02-06 20:47  |  Lästid: 3 minuter

Vet inte om ni har reda på att jag skriver krönikor för Metro. Det gör jag i alla fall. Den här veckan skriver jag om hur jag flyr in i hushållsarbete för att slippa vara med min familj.

Det låter kanske hemskt och det är det väl till viss del också. Men jag säger som den ständigt aktuelle sedan 35 år döde skådespelaren Georg Rydeberg:

”…För att inte allt ska sluta i explosion fordras det ett oändligt tålamod av omgivningen…”

Nej, det säger jag inte alls. Det där får helt och hållet stå för Georg Rydeberg. Kan inte ta ansvar för honom heller.

Men faktum kvarstår att jag har ett visst behov av ensamhet och istället för att kyssa havet, sätta mig i bilen och köra ner i Europa utan att berätta vart jag ska eller träffa en kvinna som bara råkar vara 15 år yngre har jag alltså valt att fly in i hushållsarbetet när behovet av isolation och flykt kommer över mig.

Här kommer en lista på mina 10 favorithushållssysslor att knarka:

1. Tvätta

Tvättstugan är en magisk plats. I alla fall om man som jag bor i ett flerfamiljshus och tvättstugan befinner sig på en helt annan plats än resten av min familj.

2. Vika tvätt

Man kan inte vara alltför noggrann vad gäller vikandet. Om man trots sin långsamma nogsamhet är tvungen att gå tillbaka till lägenheten för snabbt rekommenderar jag att testa mangeln. Helt plötsligt har det gått en timme till.

Släpp mig fri.

3. Dammsuga

Här är det en fördel om man lyckats få barnen att bli rädda för dammsugaren, då får man lugn och ro. I värsta fall tycker de att den är nån slags rolig häst, då blir dammsugningen vidrig.

4. Diska

Diska är bra eftersom man befinner sig i ett rum som är avskiljt från övriga familjen (eftersom de oftast ockuperat vardagsrummet). Det finns också ett tydligt före och efter vad gäller disk. Det är väldigt stökigt och blir väldigt städat liksom.

5. Rensa kylen

Jag älskar att rensa ut gamla burkar ur kylen. Ibland slänger jag bara skiten men ibland är jag duktig och gör nån slags halvätbar röra av det hela.

6. Gå ut med sopor/tomglas

Fördelen med det här är är att man kommer ut. Nackdelen är att det är svårt att dra ut på det. Visserligen kan man ta med allting osorterat och då måste man ju stå och sortera på plats. Men det är ändå svårt att få någon egentlig tid att gå.

7. Damma lister och bokhyllor

Perfekt syssla om man inte vill försvinna helt från hemmet men ändå inte vill vara med. Man är liksom närvarande och frånvarande samtidigt. Det är också en knäpptyst aktivitet som inte föranleder gnäll från övriga familjemedlemmar.

En fri man i stan.

8. Borra upp nåt

För att det här ska vara njutbart att göra samtidigt som övriga familjemedlemmar är närvarande krävs det att det inte är alltför avancerat. Häromveckan gjorde jag misstaget att sätta upp en gardinlist i taket samtidigt som det spelades innefotboll och tillverkades slime runtomkring mig. Det var helt värdelöst. Jag fick inte vara ifred samtidigt som jag var tvungen att tänka på hur de där jävla skenorna skulle sitta. Värdo. Bättre då att dra sig tillbaka till nåt avlägset sovrum och borra upp nån liten hylla eller en sänglampa. Njutis.

9. Putsa kakelfogarna i badrummet

Det här är riktigt bra. Man kan låsa dörren om sig plus att det kan ta hur lång tid som helst.

10. Städa bakom spisen

Lite lik punkt sex på så sätt att det är svårt att få detta att ta tillräckligt lång tid. Det kostar mer fysisk ansträngning än det smakar i solitär mystillvaro. Men i brist på annat så…

Det var det.

Iväg och knarka med er nu!

Himlens port står öppen…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar