Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Humle, malt, jäst, vatten

nisseedwall  |  Publicerad 2019-08-29 15:00  |  Lästid: 3 minuter

I veckan har jag varit i Pilsen i Tjeckien tillsammans med Pilsner Urquell för att skörda humle och kolla in deras bryggeri.

Den där har jag tappat upp!

Som ni kan se är bryggeriet tillverkat i sann Professor Baltazar-stil. Och han var väl också tjeck?

Bryggeriet drog igång 1842. Fram till 1992 jäste och lagrade man den färdigbryggda ölen på ekfat i ett 9 km långt tunnelsystem under bryggeriområdet. Man kylde ner tunnlarna med hjälp av isblock som man sågade loss från sjöar under vintern. Tips till alla er därhemma som bara pallar brygga IPA pga jobbigt att hålla ölen kall under jäsning. Tunnlarna funkade för övrigt även som skyddsrum under andra världskriget.

Vi fick hjälpa till att skörda humle. Hjälpa till och hjälpa till förresten…Det var en tävling. Mest skördad humle på en timme. Min partner var Jesper från Danmark.

Vi vann…inte. Men vi kom tvåa!

Pilsner Urquell är en pilsner. Om ni tror det finns ett samband mellan ordet pilsner och namnet på staden Pilsen så tror ni rätt. Det var här det började. En pilsner är för övrigt alltid en lager, men en lager är inte alltid en pilsner. DET NI!

Tjeckisk mat är brun och passar väldigt bra till öl.

Förra gången jag var i Tjeckien fick man röka inomhus vilket ju såklart var en usp. Nu får man inte röka inomhus men väl utomhus. Alltid nåt!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-08-29 15:00