Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Frågor/svar ADHD

nisseedwall  |  Publicerad 2019-04-11 08:24  |  Lästid: 3 minuter

Jag får en del frågor om hur det gick till när vi upptäckte Mannes ADHD och hur vi fick diagnosen. Jag tänkte därför köra nåt slags generiskt svar här på de flesta frågorna här på bloggen (Ehh…de kan iofs kokas ner till två st frågor, när jag tänker efter…).

1 Varför misstänkte ni att han hade ADHD?

Det är ju såklart en lång process och inget som hände över en natt. En grej var bland annat när Jojo föddes och jag märkte att han var så annorlunda. Snäll, liksom. Det var så jag tolkade det då i alla fall. Nu efterhand har jag förstått att Jojo är som barn är mest och att det är Manne som är den som sticker ut lite. Men som förälder till ett barn var ju det av naturliga orsaker svårare att förstå. Hursomhelst. Jag skrev en krönika i Metro som beskriver hur jag kom fram till att Manne nog behövde utredas för ADHD.

2 Hur går det till när ett barn får en ADHD-diagnos?

Det här är en rätt vanlig fråga jag får. Min erfarenhet är att allas resor i det här ADHD-träsket ser väldigt olika ut. Men för att ni ska få en inblick i hur det kan gå till så tänkte jag beskriva (något summariskt) hur det gick till när Manne fick sin diagnos:

 
Vi började med att kontakta BUP (http://www.bup.se/sv/). De hänvisade oss till Vårdcentralen här i Farsta. Där har de en mottagning för psykisk ohälsa hos barn och ungdomar som heter Famnen (https://capio.se/narsjukvard/stockholm/stockholm-farsta-vardcentral/vard-halsa/psykisk-ohalsa-famnen/). Jag tror inte att alla vårdcentraler har en mottagning för psykisk ohälsa, men är lite osäker där tyvärr.
Där fick vi hur som helst kontakt med en barnpsykolog som vi träffade (första gången tillsammans med Manne och sedan gick jag och min fru ensamma på regelbundna träffar hos henne under 1,5 år). Hon var jättebra och gav oss en massa handfasta tips samt lite vägledning hur vi skulle gå vidare.

Vi gick sedan genom skolhälsovården och fick träffa skolläkaren, hon skrev en remiss till något som heter PR Vård (https://www.prvard.se/mottagning/psykiatriska-ADHD-utredningar-psykologtjanster) som genomför ADHD-utredningar. Efter ca fyra månaders väntetid utreddes Manne. Utredningen gick till så att vi och skolan fick fylla i en massa frågepapper om Manne och att han (och vi) sedan fick träffa barnpsykolog och psykiater under en eftermiddag. Testet kallas för WISC-test (https://www.specialnest.se/hjalpmedel/sa-har-funkar-wisc-testet) och efter en vecka fick vi komma på återträff och fick då beskedet att han har ADHD. 
När vi fått diagnosen fick vi tillgång till ADHD-center (http://habilitering.se/adhd-center) där man erbjuds en massa kurser och annat stöd. Något som verkligen är hur grymt som helst!

OBS! Så här var det för oss! Nu har jag träffat en hel del föräldrar med barns som har ADHD på diverse kurser och dyl och är det något vi har gemensamt så är det att våra individuella resor sett oerhört olika ut. Men genom att läsa min kan ni ju få en känsla av hur det kan gå till.

Om det är så att att du som läser det här misstänker att det kanske är så att ditt barn har en diagnos så är nog ändå mitt råd att kontakta BUP. Men förvänta dig bara inte att de kommer lösa allt på en gång utan se det som ett steg på vägen och att de kan ge råd/tips på hur du kan gå vidare.

Lycka till!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-04-11 08:24