Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

Det var trots allt värre för 8000 år sen

nisseedwall  |  Publicerad 2018-09-03 10:54  |  Lästid: 3 minuter

I helgen tog jag med mig Manne (Jojo fick stanna hemma) och drog ut och tältade tillsammans med en kompis och hans barn. Det var första gången jag tältade tillsammans med barn och det gjorde verkligen att jag fick perspektiv på saker och ting.

Tidigare när jag varit i skogen har det mer varit ett äventyr. Men att ha med barn blir något annat. Även om vi befann oss en kvart med bil från McDonald´s så fick jag liksom mer en känsla för hur det var när vi var jägare och samlare för en massa tusen år sen.

För det är ju att få familjen att överleva som är grejen. Det är ju liksom inte att ensam glida runt och lyckas göra upp eld och lägga ner en kanin och sen bygga en rudimentär hydda och lyckas överleva några månader med bara en yxa (som det handlar om i många överlevnadsserier jag sett på TV.)

Att överleva för 8000 år sen (här i Norden) var ju något annat. Fatta bara att föda barn. I nån enkel hydda. Hur i helvete gick det till? Att det ens var någon som överlevde någonsin av mammor och barn är ju knäppt. Det är överlevnad det.

Eller att fixa mat till fler än sig själv. Okej att en ensam person kan klara sig rätt länge på lite rötter. Men det måste ju ha gått åt helvete så många gånger för familjer för att det inte funnits mat. Det var ju liksom inte bara att gå ut i skogen och plocka åt sig en visentkotlett.

För att inte tala om hygienen och vatten och allting annat.

Det sjukaste av allt är ju också att det var ur den tillvaron som vi sakta men säkert lyckades utveckla den här så stört avancerade civilisation som vi har i dag, där inget längre egentligen handlar om att överleva, utan bara om att leva.

Det är en JÄVLA skillnad det. Det kändes extra viktigt med en sån här helg en vecka före det här knäppa valet vi har framför oss.

För helt ärligt så illa som vi hade det för 8000 år sen kommer det inte bli.

När jag tänker efter så sprang vi faktiskt in i en Visent.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-09-03 15:59