Hoppa till innehåll

7 steg till perfekt gräl med din partner

Tidigare idag var jag med i Nyhetsmorgon och svarade på frågor om att gräla. Hade ingen aning om att det skulle RASSLA TILL SÅ MYCKET I INKORGEN som det gjorde. På förekommen andledning känner jag mig därför nödgad att publicera en lista hur man egentligen gör för att gräla perfekt. Så här gör du således … Continued

Tidigare idag var jag med i Nyhetsmorgon och svarade på frågor om att gräla. Hade ingen aning om att det skulle RASSLA TILL SÅ MYCKET I INKORGEN som det gjorde. På förekommen andledning känner jag mig därför nödgad att publicera en lista hur man egentligen gör för att gräla perfekt.

Så här gör du således för att gräla like a relationship-pro (som jag alltså):

1. Undvik politikergrälet

Sjuk grej: Det finns nåt större än JAG i en relation –> VI. Har JAG rätt men VI fel så är det obra. Därför handlar det inte om att vinna en debatt när man grälar i ett parförhållande, vad det handlar om är att komma fram till något konstruktivt.

Det här slog mig häromkvällen när, för att göra en lång historia kort, Li utbrast att hon drömmer om att komma hem till ett tomt hem. Inga barn eller äkta makar. Bara tomt och tyst. Jag tyckte då jag hade ett hyfsat strongt case när jag menade att vi då har ett problem iom att hon har en familj som bor där hon bor och att det vore ju då smartare att hon åkte nånstans där hon kunde vara ifred från oss. Vi kom ingenstans och jag tog dan efter upp det med Manne och förväntade mig ryggdunk och medhåll. MEN ICKE! Han tyckte gott att jag kunde ta barnen och försvinna nån kväll i veckan och låta henne gå hemma och skrota.

Genialt pga KONSTRUKTIVT!

Såhär vill vi alltså inte ha det…

2. ”Jag gillar grälet och släpper det lätt men min partner tycker det är megadeppigt med gräl.

Återigen handlar det om att ställa sig utanför sig själv och tänka på relationen. Leder din grälsjuka till nåt mysigt konstruktivt? Om ja – kör på. Om svaret däremot är nej lägg av med grälet. Du får väl gå nån kvällskurs i skirkande improvisationsteater eller nåt för att få utlopp för ditt grälberoende.

3. ”Det är så konstigt för det verkar som att min partner alltid har rätt…”

Har man en partner som alltid tror att han eller hon har rätt så är det smartaste sättet att låta honom eller henne tro att hen har det och sen göra det som egentligen är rätt.

SKÄMT ÅSIDO.

Eller lite så kan man ju faktiskt jobba for the greater good. MEN. Det är klart att man inte kan gå igenom livet och alltid känna att man måste trycka undan sin egen åsikt eftersom man är ihop med en buffel som alltid måste ha rätt. Och det ska man ju faktiskt ta upp med buffeln i fråga. För det är ju så att det faktiskt är omöjligt att någon eller något alltid har rätt – något som fördel kan påpekas. Dock inte i stridens hetta.

4. Tänk talking head.

När man inte ser intervjuaren utan bara intervjupersonens huvud (och axlar) under en intervju kallas det för Talking head.

https://www.youtube.com/watch?v=-Hv-E3L7vxg

Ibland ser man lite mer OM PRODUCENTEN tycker det är värt att visa.

Intervjupersonen får då baka in frågan i svaret eftersom intervjuaren inte är med i bild. Och det är det här man ska låta sig inspireras av. Typ i alla fall. Vad man ska göra är att upprepa det ens partner sagt innan man säger sitt. Man får då lite tid att tänka, allt lugnar ner sig lite och man säkerställer att det inte bli några missförstånd.

EX:

”Du anser alltså att jag inte kan åka bort hela lördagen på tennisturnering och samtidigt spendera halva söndagen med att käka brunch med några gamla kollegor? Jag kan förstå det resonemanget, men…”

5. Våra barn uppskattar inte våra Stora grekiska gräl™.

Har du och din (insert bättre/sämre) hälft svårt att låta bli att skrika på varandra när ni ”diskuterar” trots att det sällan leder nånstans plus att era barn inte verkar uppskatta det hela? Då är det faktiskt ditt ansvar att backa och undvika att det blir skrik- och gapfest. Du kan nämligen inte styra över din partners beteende. Ta några djupa andetag, räkna till 10, ta en promenad, sov på saken. Påfallande ofta kommer du märka att det inte alls är lika lockande att fortsätta gastandet efter pausen…

6. Min partner tiltar vid kritik

Skjuter din partner i från sig när du framför något som påminner om kritik. Sluter han eller hon sig?

Eller kanske bara börjar stirra tomt ut i luften?

Fokusera I FÖRSTONE på dig själv och ditt beteende. Ta inte upp mer än en sak åt gången. Säg inte: ”Så här måste du göra” utan formulera dig mer åt ”Vi har det här problemet hur tycker du vi ska göra”-hållet.

SEN! Är det såklart viktigt att din partner jobbar med sig själv också och då kommer vi till punkt 7 på min lista.

7. Sök hjälp

Helt ärligt. Att gräla är en konst som det tar tid och träning att förfina. Framförallt gäller det att ha rätt teknik när man sysslar med det. Gissa om det finns folk som har en utbildning i just detta?

De kallas psykologer.

Psykologer är jätteduktiga. De har asmånga bra grejer att lära ut vad gäller grälandets konst.

LYCKA TILL! Och glöm inte att övning ger färdighet. Därför – gräla mycket, gräla ofta MEN

GRÄLA RÄTT!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.