Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

6 tips till perfekt sommarlov (för barnen)

nisseedwall  |  Publicerad 2018-07-12 07:43  |  Lästid: 2 minuter

 

Sommarlovet kan ju verkligen vara en lång dröm av ledig tid tillsammans med sin älskade familj men det kan lika gärna utvecklas till helvetet på jorden. Allt handlar om hur man planerar sin tillvaro. För det är det som är nyckeln till det hela. När man är ensam och ledig kan man unna sig att vakna på morgonen och se vad dagen har i sitt sköte.

Som småbarnsförälder funkar det inte riktigt så. Då behöver man – vare sig man vill eller inte – tvinga sig att förvandlas till en sån där tråkig typ som vill ha kontroll över allting och planerar allt in i minsta detalj. Gör man inte detta kommer dessvärre dagen förvandlas till en lång plåga fylld av hungriga, uttråkade barn och sura partners.

Men. Vad ska man då hitta på under alla dessa dagar? Det är ju liksom en sak att bestämma sig för att man ska planera dagarna, en annan att faktiskt veta vad man ska planera. Här tänkte jag ge några tips på saker man kan göra.

 

OBS! Alla mina tips handlar om saker man kan hitta på under de dagar då det inte är sol och varmt. Dessa dagar växer nämligen inte på träd här i Sverige och bör därför spenderas på närmsta strand.

Det är så kul.

 

1. Ge dig själv egentid.

Det absolut viktigaste. Kommer du inte ifrån din familj åtminstone 45 minuter per dag kommer du inte orka vara den härliga och närvarande förälder och partner dina barn och din respektive kräver av dig. Det enklaste är att ta en promenad.

2. Kolla på någon lagom läskig film.

Ett tips är olika 80-talsfilmer: Tänk Gremlings eller Indiana Jones. De är alldeles perfekta att se tillsammans med de lite äldre barnen.

 3. Högläsning för barnen.

Det är en missuppfattning att högläsning bara kan gå av stapeln kvällstid. Jag lovar, det går lika bra att läsa på dagen. Det är roligare också eftersom målet med läsningen inte är att man ska få barnen att somna så att man kan kasta sig ut på balkongen/altanen och dricka vin. Skapar ett helt annat lugn.

4. Muséer och dylikt

Junibacken är bra om man har små och stora barn. De stora kan åka Sagotåget och kolla teaterföreställningen medan de mindre leker runt bland all härlig sagointeriör.

5. Åk och bada

Åk och bada trots att det regnar. Helt crazy. När barnen väl kommer i vattnet har de ju kul. Se till att det finns något regnskydd att tillgå bara.

6. Ha inte dåligt samvete om det blir en dag med iPad inomhus.

Så är livet ibland. Jag kan rekommendera I just want to be cool på Youtube. De är rätt roliga.

Ha en fin (och härligt inrutad) sommar nu!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar