Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

2 asbra grejer att veta om ett barn håller på att drunkna

nisseedwall  |  Publicerad 2019-07-02 08:04  |  Lästid: < 1 minuter

Barn drunknar tyst och snabbt. De kan drunkna i en pöl. Därför kan man inte släppa dem med ögonen en sekund när man är vid vatten. Det vill säga, ingen telefon, ingen tidning, inget knypplande och ingen bok. I alla fall inte samtidigt som alla andra vuxna i sällskapet knypplar (eller motsvarande). Det är precis som i lumpen. Nån måste vara vaken och se till att elden i tältet inte dör.

Nån måste hålla koll annars kan ett barn dö.

Kan en del om livräddning. Om allt skulle gå åt helvete alltså.

1. En ramsa

Trettio,

två,

mitt på!

Asbra ramsa. Det betyder att man ska trycka mitt på bröstet (mellan bröstvårtorna) 30 ggr och sen ska man blåsa i munnen två gånger (när man genomför hjärt- och lungräddning). Man ska trycka rätt hårt. Bröstkorgen ska ner några cm. På bebisar upp till ett år ska man använda två fingrar när man trycker, på barn upp till puberteten en hand och sedan båda händerna på fullvuxna.

På barn ska man börja med att blåsa 5 ggr i munnen, på vuxna ska man däremot börja med att trycka på hjärtat.

2. Gör nåt!

Det är bättre att göra någonting än ingenting. Det vill säga, man ska inte vara rädd att göra fel. Det är liksom svårt att förvärra situationen för någon vars hjärta har stannat, om ni förstår vad ni menar.

En annan grej kursledaren tog upp var barn som drunknar. Då blev hon helt förändrad, innan hade hon varit rätt avslappnad och stämningen var god. Men nu var det som att det blev helt kallt i rummet och hon spände blicken i oss alla.

Mvh

Samhällsinfo

Dela på Facebook
Tweeta