Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Nisse Edwall skriver om allt roligt med att vara förälder och allt jobbigt med att vara en modern pappa.

13 rykande färska life hacks för föräldrar

nisseedwall  |  Publicerad 2018-11-21 15:13  |  Lästid: 5 minuter

 

OMG! THIS JUST IN! Nu har det gått sju månader sen jag senast gjorde en lista med lifehacks för småbarnsföräldrar. Så nu är det dags igen. Vad har jag lärt mig sen sist liksom?

1. Dela upp morgnarna respektive eftermiddagarna

Jag tror jag talar för oss alla när jag säger att morgnarna och eftermiddagarna (innan middagen alltså) är den värsta tiden för oss föräldrar. Det konstiga är att det inte blir bättre av att man är två föräldrar som delar på den bollen. Oftast är det till och med enklare när man är själv – inte lika mycket folk som springer på samma boll liksom. Därför är det absolut bästa att dela upp det. Den som tar morgonen kan komma hem till dukat bord och nykammade barn. Den som däremot tar eftermiddagen kan åka direkt till jobbet på morgonen. (Och kanske till och med ha tid att äta en fralla och en kopp kaffe – och tänka en tanke från början till slut – i det där fiket som finns i anslutning till olika kollektiva färdmedel. Ni vet: macka och kaffe 49 spänn.)

2. Säg ja

Jag sa länge nej till allt. Typ. Sen har jag kommit över en del forskning om att säga ja i stället (Här kan man läsa om vad som hände när man gav pedagoger i Örebro i läxa att säga ja istället för nej till barnen.). Seanste exemplet var att jag tillät Manne att kolla in Sverige-Ryssland igår trots att den började 20:45 och att det var en helt vanlig vardag. Vi hade en asmysig stund där jag masserade hans fötter plus fick reda på vem han är kär i. Jag tillåter även honom att ha konton i sociala medier mot att jag har hans inlogg och får gå in och kolla vad som händer några gånger i veckan. Även detta något som gett upphov till en hel del fina samtal mellan oss om vänskap, hur man kommunicerar plus att jag får en känsla för vilka han hänger med.

3. Var barnvakt åt tusen barn

I helgen var vi barnvakt åt två av barnens kusiner, övernattning och hela konkarongen.

Kollogos.

Tystnaden och lugnet som uppstår när de åkt hem gör att man får perspektiv på saker och ting och för några timmar känns helt plötsligt livet hanterligt…

4. Gå och lägg dig i tid.

Att vara förälder är ju ganska mycket som att vara elitidrottsman. Det är viktigt att äta och sova rätt. När du kommer på dig själv med att sitta i soffan och klockan är 22:30 och du funderar på att kolla ytterligare ett avsnitt eller bara sitter och scrollar ska du därför tänka att du är typ Charlotte Kalla och ska åka Tour De Ski imorgon och därför behöver gå och lägga dig. För helt ärligt: utmaningen är i stort sett lika stor att åka skidor en miljard mil på två sekunder som det är att ta hand om en familj. Därför: sov.

5. Säg till dina barn att du älskar dem hela tiden.

Det gör ni säkert redan. Men jag har en tendens att glömma det ibland. Roligaste just nu är att Manne svarar att han ”kanske” älskar mig när jag säger det.

6. Tandborstlek

Jag är mycket väl medveten om att såna här tips är färskvaror och otroligt individuella. De kan funka alltifrån två gånger till några månader. Men just nu funkar det här perfekt med Jojo. Det går i korthet ut på att han och jag ska gissa vem som är i munnen. Det vill säga jag stoppar in tandborsten, borstar och frågar vem han tror är där inne. Han svarar oftast Loui (en kille på hans avdelning). Jag gissar oftast på Chase från Paw Patrol. Sen tar jag ut tandborsten och konstaterar att det var mormor som var på tandborsten. Sen gör vi det en gång till, fast den här gången var det – hör och häpna – farfar som att på tandborsten. Har du inte testat det så prova.

7. Ställ Fortnite-larm

Även denna punkt är något av en färskvara. Men hej – det funkar nu. Har du lite äldre barn som bara vill sitta och spela Fortnite hela dagarna? Det har jag. Min senaste taktik för att få Manne att göra nånting annat än att spela är att säga att han får spela hur mycket han vill mot att han ställer timern på sin mobil på en timme när han börjar spela. Efter en timme måste han ta en paus på en halvtimme och gå ut och springa lite. Det som oftast händer är att de där pauserna blir längre eftersom han då kommer på att det är ganska kul ute också.

Det här är Dulle. Han är sex år och har 48 000 prenumeranter på Youtube som kollar när han spelar Fortnite.

8. Gör veckomatsedel

Det går inte att överskatta hur mycket det här underlättar tillvaron. Jag har även kommit fram till att den bästa tidpunkten att planera veckans mat är när man sitter på jobbet och egentligen ska göra nåt annat. Då flödar liksom kreativiteten och man har tid att googla hur många recept som helst. (Min favoritvardagsmat just nu är den här fiskgratängen, fast man måste tillaga fisken separat annars blir den torr…)

9. Ta med en jacka till förskolan

Att det skulle ta så lång tid för mig att fatta att man inte måste kränga på overallen när man hämtar utan det räcker med att sätta på en jacka – som man pulat ner i nån låda – på sitt barn när man hämtar.

10. Ta med ett glas vin till nattningen

Den här punkten handlar egentligen om förväntningar. Man kan se på läggningar på två sätt. En olidligt lång färd mot att få byta ett par ord med sin partner och kanske ägna sig åt något som inte inbegriper barnskrik, blöjor, konflikthantering och skräniga Youtubeklipp i någon timme. Man kan också se det som en stund då man varvar ner och myser lite och låter det ta den tid det tar.

Därför bör man anpassa läggningen efter dagen. Är det lördag kan man därför företrädesvis ta in ett litet glas vin till nattningen och se läggningsprojektet som en del av den mysiga lördagskvällen. Ta också med ett par hörlurar till mobilen, det är perfekt att ligga och lyssna på nån mysig podcast (varför inte Pappapodden?) och sippa på ett glas vin när man läst färdigt sagan och väntar på att ens älskade barn ska somna. (På vardagar kan man för övrigt köra exakt samma taktik fast då dricker man med fördel brännvin eller Kir.)

 11. Investera i ett ordentligt porrfilter på barnens telefoner

Internet består som bekant av 5% bilder på gulliga katter och 95% porr. Det är inget man vill att ens små söta barn ska fatta förrän de åtminstone är så långa att de får åka allt på Grönan. Vi har installerat en app som heter Xblock porn blocker. Funkar bra.

Ja, jag vet att det finns nån promille som kombinerar de två kategorierna katt och porr…

12. Kväv alla eventuella skrattimpulser när ditt barn öppnar upp sig och berättar om sina problem

Ja, det gäller även om det handlar om att ditt barn under tårar berättar att hen för andra dagen idag inte fått stå först i kön till matsalen.

13. Erbjud alternativ

Skriker ditt barn efter Paw Patrol i allmänhet och avsnittet ”Den nya valpen” i synnerhet för artonde gången inom loppet av två timmar. Råka då i stället öppna SVT Play-appen och klicka fram sidan där barnprogrammen listas (med bilder) från A till Ö. Förhoppningsvis sväljer hen betet och vill se något annat i några minuter och du slipper höra Chase säga sin käcka tagline en liten stund.

Chase säger aldrig nej.

 

Så! Nu nöjer vi oss för den här gången. Återkommer om nåt halvår med nya lärdomar, erfarenheter och dumheter…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-01-30 16:02