Hoppa till innehåll

10 saker jag lärt mig om inskolningar på förskola

Jag har skolat in två barn på förskolan. Det har varit lika jobbigt, spännande, sorgligt, häftigt och roligt båda gångerna. Jag vet en del saker nu som jag inte visste innan jag skolade in Manne under några kalla januaridagar för 7,5 år sen. Till exempel att han tydligen var stor nog att sitta vid ett … Continued

Jag har skolat in två barn på förskolan. Det har varit lika jobbigt, spännande, sorgligt, häftigt och roligt båda gångerna. Jag vet en del saker nu som jag inte visste innan jag skolade in Manne under några kalla januaridagar för 7,5 år sen.

Till exempel att han tydligen var stor nog att sitta vid ett bord och äta själv.

10 saker jag lärt mig om inskolningar på förskola

1. Not your time to shine

This is not your time to shine, Nisse. Den svåraste punkten att följa för mig. Du ska vara som en möbel. Låt din älskade lilla pullemulleschmuttis få bekanta sig med omgivningarna, sina nya kompisar och personalen för sig själv. Följ inte efter hela tiden. LÄGG DIG INTE I!

2. Var inte rädd för lite cynism

Får personalen ett gott första intryck av dig är det såklart större chans att det spiller över på hur de ser på ditt barn.

(Jag menar – barn är ju inte alltid hundraprocentiga vad gäller att göra ett gott första intryck.)

(Undrar när de lär sig det…)

Var därför inte rädd att smöra lite för personalen. Får du dessutom en chans att fylla en diskmaskin eller två efter lunchen – ta den.

3. Ingen sömn på vilan – lugn

Förbered dig på att ingenting som har med vila att göra kommer funka första dagen, så blir du åtminstone inte besviken. Risken är nämligen rätt stor att ingenting som har med vila att göra kommer funka första dagen.

4. Ät inte för mycket

Alltså. Det här är säkert bara jag. Men jag blir så hungrig när jag är på förskolor (och skolor också för den delen). Vet inte om det är minnen från barndomen som väcks till liv. Jag kommer ihåg hur jag efter att jag ätit stroganoffen brukade fylla en djup tallrik med ris och sen kötta på med en massa smör och bara moffa. Här kan det vara smart att lägga band på sig och ta riset med smör när man kommer hem.

5. Stäng inte inne smärtan

Alltså, på ett sätt är det ju vidrigt att skola in. Du ska liksom lämna bort ditt älskade barn till främlingar under en stor del av dagen. Den där lilla plutten som legat i din eller din partners mage och som bara för ett ögonblick sen låg och sov på ditt bröst i timmar. För mig var det som att allt var över till viss del. Barnens barndomar var liksom slut och nu skulle de typ flytta hemifrån och jag och Li skulle behöva fundera på vad vi skulle göra av all tid och vad vi skulle prata om nu när vi inte kunde gnälla över att det var kläder överallt och diskutera veckans middagar.

Så blev det ju inte riktigt. Det visade sig att det fanns plenty of barndom kvar att älta vid middagsbordet och vår pensionärstillvaro utan barn visade sig ligga en bit fram i tiden.

Not quite yet…

Men! Försök inte lura nån att det är en piece of cake att skola in barn på förskola. Det är jobbigt. Och tycker du att det är jobbigt, prata om det. Men kämpa på – gör det för ditt barn skull. Jag lovar – det kommer bli skitbra!

6. Lär dig namnen på de andra barnen

Ett sätt att släppa fokus på ditt barn är att koncentrera sig på de andra barnen. Försök lära känna dem lite. Man kan till exempel lära sig namnen på dem.

7. Lär känna personalen också

Prata med dem, fråga om deras familj osv. Det kommer göra att det ibland något stela snacket vid hämtning kommer bli något mindre stelt efter att man avhandlat allt rörande barnets sovande, bajsande och ätande under dagen.

8. Var inte rädd för att hjälpa ditt barn

Det är ju inte så att någon förväntar sig att ditt barn ska kunna äta själv, gå på toa eller sitta still hela samlingen första veckan. Ta det lugnt, det kommer. Var inte rädd att hjälpa hen. Och vad du gör skratta inte nervöst. Eller förresten skratta nervöst hur mycket du vill, jag börjar alltid skratta konstigt och skämta tvångsmässigt när mina barn springer iväg från en samling där alla andra barn sitter knäpptysta och lyssnar på pedagogens pedagogiska ramsa om vikten av att tvätta händerna.

9. Lägg undan telefonen.

Det gäller även om du inte alls fulsurfar utan skriver ner viktiga stödord som kommer hjälpa dig vid lämningarna längre fram under förskoletiden. Det kommer säkert förändras framöver men än så länge ser det weird ut – så softa med telefonen.

10. Lita på personalen

De vet vad de gör och även om det känns som en omöjlighet så kommer din lilla ”bebis” klara sig alldeles utmärkt på förskolan och utvecklas en hel massa av det.

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.